Koira ja ongelmatilanteet

Lähes kaikki koiranomistajat törmäävät koiransa elämän aikana johonkin ongelmatilanteeseen. Suurin osa mahdollisista ongelman aluista sijoittuu kuitenkin koiran pentuaikoihin, pennun opetellessa uusia tapoja ja sitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Pentuaikana onkin tärkeää pureutua mahdollisiin ongelmiin, jotta ne eivät olisi ongelmia enää koiran aikuisiällä.

Toki aikuisellakin koiralla voi olla ongelmia esimerkiksi kovien äänien tai muiden pelkojen kanssa. Nämä voivat osittain olla seurausta pentuajoista, mutta aikuisellekin koiralle voi tietyissä tilanteissa tai olosuhteissa kehittyä ongelma esimerkiksi erilaisiin pelkoihin liittyen. Samoin kuin rahapelit suomalaisille, on yhtäkkinen salamanisku tai ilotulitteen räjähtäminen riski koiralle. Koira voi oppia mieltämään tietyt asiat negatiivisina, mutta näihin voi vaikuttaa. Tästä artikkelista saat tietoa, miten voit helpottaa koiran ongelmatilanteita. Mikäli artikkelin neuvot eivät sovi juuri sinun koirallesi, kannattaa ottaa yhteyttä johonkin alueesi koirankouluttajaan, joka antaa juuri sinulle sopivat, yksilölliset neuvot.

Eroahdistus

Osa koirista kärsii eroahdistuksesta. Koira saattaa oireilla eri tavoin omistajan ollessa töissä tai muualla. Koira saattaa esimerkiksi haukkua, vinkua tai ulvoa eroahdistuksessaan. Koira voi myös keksiä omaa tekemistä, joka saattaakin olla ihmisen näkökulmasta ei-sallittua käytöstä. Eroahdistuksesta kärsivä koira saattaa tuhota esineitä, levittää roskia ja montaa koiranomistajaa onkin työpäivän päätteeksi ollut vastassa asunnon täydellinen sotku. 

Eroahdistuksesta kärsivä koira ei tuhoa esineitä ilkeyttään. Koira ei yksinkertaisesti ole oppinut sietämään eroa omistajaansa. Lohdullista on kuitenkin, että eroahdistusta voidaan lievittää eri keinoin ja siitä voi päästä eroon.

Eroahdistuksesta pois pääseminen aloitetaan pienin askelin. Tuloksia ei tule päivässä eikä parissa. Jos koirasi aavistaa sinun lähtevän jo pukiessasi ulkovaatteita, voit kokeilla pukea päällesi ulkovaatteet ja riisua ne samantien. Koirasi huomaa, että ei tapahtunut mitään pahaa etkä lähtenyt mihinkään. Voit palkita koirasi, kun se osaa olla tilanteessa jo rennosti.

Kun edellämainittua vaihetta on kokeiltu muutaman kerran ja koirasi tuntuu olevan rento aina pukiessasi ulkovaatteita, voit siirtyä avaamaan ulko-ovesi. Pue ulkovaatteet ja avaa ulko-ovi. Älä kuitenkaan kulje ovesta, vaan sulje ovi. Koira huomaa jälleen, että mitään ei tapahtunut. Ajan kanssa tämäkin vaihe helpottuu. Voit viedä harjoitusta aina edistymisen jälkeen vaihe vaiheelta eteenpäin. Käy ulko-oven ulkopuolella ja palaa takaisin sisälle. Tai käy viemässä roskat ja palaa takaisin sisälle. Pidennä poissaoloaikaasi vain vähän kerrallaan ja muista, että et tee harjoituksista numeroa. Älä tervehdi koiraa yli-iloisesti saapuessasi kotiin. Lopulta koirasi oppii, että ihminen voi mennä ja tulla ilman, että siitä tarvitsee stressata. Asia ikäänkuin kuuluu normaaliin arkeen. Muista, että hoppuilu omistajan puolelta saattaa aiheuttaa takapakkia, joten pyri olemaan pitkäjänteinen ja pysymään rutiinissa. Toisto on koirien kanssa avainsana.

Kovien äänten pelko

Koira voi oppia jo pentuna pelkäämään kovia ääniä. Tai voi käydä niin, että koiraa ei ole pentuna siedätetty ääniin ja näinollen pelkää kovia ääniä aikuisena. Tällaisia ääniä voi olla esimerkiksi moottoriajoneuvot, moottorisaha, ilmapallon poksahdus tai aseen laukaus. Myös myrskytuuli, ukkonen tai ilotulitteet aiheuttavat monille koirille pelkotiloja. Kaikkia näitä voi kuitenkin yrittää lievittää eri keinoin.

Paras tapa on aloittaa siedätys jo koiran ollessa pentu. Pentu kannattaa säännöllisesti totuttaa koviin ääniin. Tätä harjoitusta kannattaa kokeilla kotona sekä kodin ulkopuolella. Mitä laajemmin voit totuttaa pentuasi eri tilanteisiin, sitä parempi.

Koiranpentu kannattaa totuttaa moottoriajoneuvojen ääniin viemällä sitä säännöllisesti paikkoihin, joissa tällaisia ääniä kuuluu. Jos mahdollista, kannattaa koira altistaa erilaisille äänille myös kotona. Tärkeää on, että et itse reagoi ääniin pelokkaasti tai innokkaasti. Tarkoituksena on totuttaa koira siihen, että äänet ovat normaaleja ja neutraaleja ja ettei niihin tarvitse reagoida millään tavalla.

Aseen laukaus voi olla hankalampi, mutta mahdollinen. Parasta olisi, jos pääset koirasi kanssa lähelle aluetta, jossa kuuluu aseen laukauksia. Maaseudulla saattaa olla metsästysaikoina metsästys käynnissä ja tällöin kannattaa olla kuuloetäisyydellä. Koira kuulee laukaukset hyvin kaukaakin. Itse metsästysalueelle ei tarvitse siis mennä.

Ukkonen ja ilotulitteet on monelle koiralle pelon paikka. Hyvä keino lievittää tätä pelkoa on soittaa pennulle tai aikuiselle koiralle ukkosen ja ilotulitteiden ääniä nauhalta pitkin vuotta. Koira tottuu ääniin ja todennäköisyys pelkoon pienenee. Aina tämäkään ei tehoa ja silloin voi uudenvuodenaatoksi harjoitella etukäteen esimerkiksi Thundershirtin käyttöä. Muistathan, että siihenkin täytyy totutella etukäteen, jotta koira osaisi yhdistää sen rauhalliseen ja rentoon ilmapiiriin.

Mainitsimme tässä vain pari ongelmaa, joihin koiranomistajat saattavat miettiä ratkaisua. Vinkit eivät välttämättä auta jokaisen koiran kanssa, sillä koirat ovat yksilöitä. Ne kuitenkin hieman avaavat ongelman ydintä ja voivat auttaa sinut alkuun koirasi ongelmatilanteiden helpottamisessa. Muistathan, että on olemassa ammattilaisia, joilta kannattaa ehdottomasti pyytää apua, mikäli mitä tahansa ongelmatilanteita ilmenee.