Miten valita koiranpentu

Mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota omaa ensimmäistä koiranpentua valittaessa? Lue vinkit täältä miten valita koiranpentu!

Hyviä vinkkejä koiran valintaan

Eläinkumppanin valinnassa on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon omat ja koiran tarpeet. Jos valitsee itselleen hankalaluonteisen koiran, saattaa se muodostua jopa ongelmaksi. Siksi ensiaskel onkin tunnistaa oma mahdollinen koirakuume ja laittaa jarruja rattaisiin hetken mielijohteesta tehtyjen päätösten estämiseksi. Sopivan luonteen omaavan koiran löytäminen vie aikaa, joten kärsivällisyys koiran etsinnässä on valttia. Kun sopivan aktiivinen ja sopivasti hoitoa vaativa koira sitten löytyy, tulee siitä varmasti tiivis osa perheen arkea – niin kuin perheenjäsenestä yleensäkin. Valinnassa tulee pelkän ulkonäön sijaan muistaa kiinnittää huomiota koiran luonteeseen, kokoon ja hoitovaatimuksiin, jotka taas ovat pitkälti koiran rodusta kiinni.Miten valita koiranpentu

Eri koirarotujen välillä on paljon luonne-eroja, ja luonne on se asia, joka määrittää, millaiseksi arki koiran kanssa todellisuudessa muodostuu. Näin ollen omien tarpeiden ja toivomusten kartoittaminen sekä sopivan luonteen omaavan koirarodun ja yksilön tutkimiseen ja löytämiseen kannattaa käyttää paljon aikaa ja vaivaa. Kun koirarotu on valittu, on hyvä etsiä vastuullinen ja asiansa osaava kasvattaja, joka auttaa sinua koiran kanssa eteenpäin. Tietoa eri koiraroduista löytyy helposti myös internetistä, kirjoista ja alan julkaisuista. Koiran etsimisen avuksi kannattaa ottaa luettavaksi ainakin Meidän Koira -lehti, jossa käsitellään useita eri rotuisia koiria monesta eri näkökulmasta.

Koiran suhteuttaminen omaan elämään

Ensiaskel koiran hankintaan on pohtia, mistä oma arki oikein koostuu, ja millaisia yksilöitä koiran uudesta perheestä löytyy. Koiran valinta kannattaa tehdä aina ajan kanssa harkiten, olit sitten hankkimassa koiraa yksin tai koko perheelle. Kun olet kartoittanut omat tarpeesi ja rutiinisi, on helpompaa päätellä, millaisia tarpeita sinulla on koiran suhteen ja minkälaisen koiran rinnallesi haluat. Jos koiraa ollaan hankkimassa perheeseen, jossa on useampi yksilö, olisi hyvä, että koira on ohjattavissa kaikkien perheenjäsenten toimesta. Koiran valinta on sitä onnistuneempi, mitä paremmin koiran tarpeet ja oma arki sopivat yhteen. Koirat ovat yksilöitä, ja kaverille sopiva rotu ei välttämättä sopeudu omaan perhe-elämään.

Sopivat ominaisuudet omaava koira

Taloudessa ollessa esimerkiksi pieniä lapsia on koiran rodulla ja sille ominaisilla piirteillä suuri merkitys. Koirien käyttäytyminen vaihtelee paljon eri rotujen välillä. Myös koiran koolla on merkitystä. Pienten lasten ja kevyiden aikuisten voi olla vaikea kontrolloida erittäin suurta ja voimakasta eläintä. Omaa koiraa pitäisi aina pystyä kontrolloimaan kaikissa tilanteissa. Rotuja löytyy laidasta laitaan, ja valinta ei ole kovin helppo, jos mielessäsi ei vielä ole yhtä tiettyä rotua. Tästä voi toisaalta olla hyötyä, sillä voit alkaa tutkimaan eri koirarotuja ilman ennakkoluuloja. Ota valinnassa huomioon rodulle ominainen luonne ja yleiset sairaudet, koiran koko ja voimat sekä koiran aktiivisuuden tarve.

Etsi luotettava ja asiansa osaava kasvattaja ja valitse hyväluonteinen pentu

Koiran hankinta voi tuntua jatkuvalta etsimiseltä, vertailulta ja vaikeilta valinnoilta. Pelkästään rodun päättäminen helpottaa prosessia hurjasti. Maaliin on kuitenkin vielä matkaa jäljellä. Itselle sopivan koirarodun löytämisen jälkeen on tärkeää etsiä sopiva, eettisesti toimiva ja ammattitaitoinen kasvattaja, jonka toimiin voi luottaa. Kun kasvattajalla on saatavilla halutun rodun pentuja, tulee aika valita itselle sopiva yksilö. Päätöksenteossa kannattaa luottaa kasvattajan ammattitaitoon ja kertoa heti alkuun avoimesti, millaista koiraa olet vailla. Hyväluonteinen koiranpentu on toverillinen, utelias ja luottavainen. Älä siis valitse ensimmäistä pentua, joka saa huomiosi, vaan tutki ensin rauhassa pentujen käyttäytymistä ja luonnetta.

Älä hanki koiraa hetken mielijohteesta

Pyri tunnistamaan koirakuumeilu, äläkä hanki ensimmäistä vastaantulevaa koiraa hetken mielijohteesta. Muista valita koiran rotu tarkasti harkiten. Muista valmistautua ajoissa tulevaan pentuun; valmistele kotisi etukäteen pennulle turvalliseksi esimerkiksi rakentamalla portaisiin kaiteet tai estämällä pääsy portein koiralle kiellettyihin kodin tiloihin. Voit halutessasi myös osallistua esimerkiksi vaikka pentukurssille. Niitä järjestetään runsaasti eri järjestöjen toimesta ympäri Suomea. Kurssilla pentu oppii vaivattomasti hyville tavoille, ja omistajana sinä pääset tutustumaan juuri kyseisen yksilön vaatimuksiin. Muista myös, että koiran hankkiminen vaatii taloudellisia resursseja. Varmista siis, että sinun on mahdollista kattaa koirasta syntyvät kustannukset, kuten rokotteet ja ruoat. Sitten ei muuta kuin tekemään listaa kodin valmistelusta sekä pentua varten hankittavista asioista ja pentuelämästä nauttimaan!

Lue lisää koira on ihmisen paras ystävä.