Elämä koiran kanssa

Koira on monelle välttämättömyys. Koira halutaan osaksi elämää, sillä sellainen on aina aiemminkin ollut tai koirasta on haaveiltu pitkään, mutta koiran ottamisen ajankohta ei vain ole ollut vielä sopiva. Koiran ottamista kannattaakin harkita pitkään ja on vain merkki vastuullisesta tulevasta koiranomistajasta, mikäli maltat harkita asiaa ja koiran ottamista, kunnes otollinen aika koittaa.

Kun otat koiran – pennun tai aikuisen – elämäsi muuttuu tietyllä tavalla. Koiranpennun koulutukseen täytyy olla riittävästi aikaa. Omistajan täytyy myös valmistautua pennun tarpeiden päivittäiseen siivoamiseen, sillä pentu ei ole valmiiksi sisäsiisti. TV-sarjat tai nettikasinot ilman rekisteröitymistä saattavat milloin tahansa joutua paussille, kun lähdet viemään jalkaansa nostanutta koiraa äkkiä ulos. Varsinkin pentuikäinen koira vaikutta arkeen paljonkin. Hyvin oppinut aikuinen koira on jo vähempivaivainen, mutta sekin edelleen tarvitsee ihmiseltään aikaa. 

Elämä koiran kanssa

Elämä koiran kanssa on moneltakin osalta hyvin erilaista kuin ennen koiran ottamista. Näistä asioista kannattaa olla tietoinen ennen kuin teet hankintapäätöksen. Haluathan ennenkaikkea koirallesi hyvän ja antoisan elämän niin, että kaikki osa-alueet ovat kunnossa niin ajanvieton kuin aktiviteettienkin suhteen.

Säännölliset rutiinit

Koira tuo lähes automaattisesti rutiineja kotiin. Koira täytyy käyttää tarpeillaan useita kertoja päivässä eikä aamuja voi venyttää mahdottoman pitkiksi. Niinpä koiran tuleminen perheeseen rytmittää perheen heräämisen niin, että ihmisen on herättävä aamuisin viemään koira tarpeilleen.

Koira on monelle myös tapa ulkoilla tarpeeksi. Kun käyt koiran kanssa kävelyillä, juoksulenkeillä tai metsässä, saat itsekin samalla raitista ilmaa. Perheen aikuisen lisäksi koira voi vaikuttaa myös teinin ulkoiluun tämän lenkittäessä koiraa. Ilman velvoitetta käydä säännöllisesti ulkona, voi ulkoilu joissain tapauksissa jäädä liian vähäiseksi.

Koira tuo rutiineja myös iltoihin. Kun annat koirallesi iltaruuan, olet automaattisesti kotona koiran kanssa tuohon aikaan. Toki tässä voi joustaa tietyn verran, mutta nälkäisenä koiraa ei voi kuitenkaan pitää. Koiran omistaminen tuo siis velvollisuutta olla koiralle läsnä silloin, kun se tarvitsee lenkitystä, tarpeille viemistä, ruokintaa ja huomioimista.

Arjen muutokset

Koira ja varsinkin koiranpentu saa varmasti omistajansa siivoamaan enemmän – jos pentusi sattuu olemaan hieman sottainen, joka onkin aivan normaalia mille tahansa pennulle, joka vasta opettelee sisäsiistiksi.

Pennun tarpeiden siivoamisen lisäksi uuden pennun omistaja usein haluaa pitää huolen siitä, että biojätteet, astiat, sipsipussit jne ovat varmasti niille kuuluvilla paikoilla. Pennut ovat nimittäin kiinnostuneita kaikesta ja tästä syystä kielletyt asiat kannattaisi laittaa piiloon ainakin siksi aikaa, kun omistaja itse on poissa kotoa.

Ollessasi töissä tai vaikka kaupassa, koira saattaa kokea pientä tai suurtakin eroahdistusta, joka saattaa johtaa siihen, että kaukosäätimet, tiskiharja tai lankakerät saattavat joutua väärään suuhun – tai siis suuhun ylipäätään. Voi siis olla hyvä tarkistaa paikat ennen kotoa lähtöä, ainakin siltä varalta, ettet jätä mitään koiralle vaarallista sen ulottuville.

Koiran hankkiminen johtaa siis esimerkiksi ahkerampaan siivoamiseen niin tarpeiden kuin tärkeiden tavaroidesikin osalta. Koirasi kyllä oppii lopulta sisäsiistiksi ja oikealla koulutuksella koira kyllä jättää tavarasikin rauhaan. Koiralla kannattaa aina olla sallittua purtavaa tarjolla, jotta sen ei tarvitsisi kajota ihmisten tavaroihin. Jos näin kuitenkin käy, on siihen yleensä jokin syy, joka kannattaa selvittää. Tähän löytyy paljon apua, sillä moni koirankouluttaja löytyy esimerkiksi Facebookista, jonka kautta voit pyytää apua, mikäli tilanne kehittyy pahempaan suuntaan.

Hoitaja matkojen ajaksi

Yksi koiranomistajia toisinaan kohtaava asia on hoitajan hankkiminen lomamatkojen ajaksi. Moni kysyy luonnollisesti ensimmäiseksi hoitoapua läheisiltään. Läheiset ovatkin hyvä vaihtoehto koiranhoitajaksi – varsinkin, jos he ovat jo valmiiksi koiralle tuttuja.

Jos läheisten joukosta ei löyty hyvää vaihtoehtoa hoitajaksi, voi koiralle pyytää hoitopaikkaa koirahoitolasta. Hoitoloita on ympäri Suomen ja niiden hoitotavat ja koirien omat alueet vaihtelevat runsaasti. Toisinaan näkee koirahoitoloita, joissa koirat viettävät päivänsä omissa tarhoissaan tai jopa omissa huoneissaan sisällä talossa. Hoitolat pyrkivät pääosin ottamaan huomioon jokaisen koiran yksilölliset tarpeet.

Hoitolat ilmoittavat yleensä joko verkkosivuillaan tai hoitosopimuksessa, kuinka koiran hoito toteutetaan (päivittäisten ulkoilukertojen määrä jne). Toki monen hoitolan kanssa voi keskustella koiran omista, yksilöllisistä tarpeista ja mahdollisista rajoitteista ja toivotuista aktiviteeteista. Parhaat hoitolat ottavat kyllä resurssiensa mukaan koiranomistajan toiveet huomioon. Pääpiirteittäin hoito kuitenkin tapahtuu hoitolan omien ehtojen ja rutiinien mukaisesti.