Tekemistä koirasi kanssa

Koira on ihmisen paras ystävä, sanotaan. Ja se pitääkin hyvin paljon paikkaansa. Koiran kanssa on ihana tehdä asioita yhdessä ja on hienoa huomata oman parhaan kaverin oppivan uusia asioita. Koiran kanssa tekeminen on antoisaa molemmille osapuolille. Saat itse iloa onnistumisesta ja koiralla on itsevarma olo onnistuessaan.

Koiran kanssa kannattaa ja pitää tehdä kaikenlaista. Monelle koiran kanssa touhuaminen on yksi tärkeimmistä asioista. Tekeminen on tärkeää myös koiralle. Unohda siis pelikonsolit, parhaat nettikasinot tai puhelimen liiallinen näprääminen ja vaihda nämä koirasi kanssa touhuamiseen. Saat liikuntaa ja iloa.

Älytehtävät

Koira tarvitsee liikunnan lisäksi sen älykkyyteen sopivia tehtäviä. Mitä älykkäämpi koira, sen haastavampia tehtäviä voit sille järjestää. Muutoin koira keksii tekemistä itse (tämä ei välttämättä aina ole omistajalle se mieluisin vaihtoehto).

Koiralle voi keksiä esimerkiksi etsimistehtäviä. Erityisesti noutajat rakastavat tämäntyyppisiä tehtäviä. Voit opettaa koirasi odottamaan käskystä. Kun koira odottaa paikallaan, käy piilottamassa herkullinen nami jonnekin koiralle sallittuun paikkaan. Anna koirallesi lupa etsiä.

Toinen tapa keksiä etsintätehtäviä on vetää namilla lattiaan niinsanottu hajuraita. Koirasi herkkä nenä seuraa tätä hajuraitaa kohti maalia. Muistathan kehua koiraasi aina heti, kun hän löytää etsimänsä kohteen! 

Tekemistä koirasi kanssa

Toisille koirille riittää hyvin namin piilotus erilaisten lelujen tai talouspaperin tyhjän hylsyn sisään. Tai voit laittaa kongin sisään jauhelihaa ja jäädyttää kokonaisuuden. Koiralle riittää pitkäksi aikaa tekemistä yrittäessään saada jäätynyttä jauhelihaa lelun sisältä ulos.

Ulkoilu

Se, että viet koirasi ulos, toimii myös toisinpäin. Koiran ulosviemisestä on nimittäin suuret hyödyt myös omistajalle. Monelle koira onkin tapa saada otettua itseään niskasta kiinni ja lähteä ulos raittiiseen ilmaan. Toisinsanoen, hyödytätte molemmat toisianne, toimien tiiminä.

Ulkona lenkkeily on koiralle tärkeää. Se pääsee toteuttamaan lajilleen ominaista toimintaa eli haistelua. Ulkona on paljon erilaisia tuoksuja, joita ei pääse kotona haistamaan. Koira saattaa haistaa esimerkiksi muiden koirien tai muiden eläinten hajuja. Tämä on tärkeää koiralle kuin koiralle. Koirasi luultavasti myös merkkaa nämä hajukohdat.

Sosialistaminen jo nuorena

Koira tulisi sosialistaa jo pentuiässä. Pentuikä onkin koiran koulutuksen kannalta tärkeintä aikaa. Jos jätät koiran pentuaikana jonkun asian kouluttamatta tai suorittamatta, saattaa tämä vaikuttaa koiraan koko sen loppuelämän ajan. Siksi olisikin tärkeää totuttaa koira muihin ihmisiin, lapsiin ja aikuisiin. Totuta se myös autoihin, polkupyöriin ja kaikkeen hälinään, mitä vain elämässä saattaa kuulua ja näkyä.

Voit totuttaa pentuasi erilaisiin ärsykkeisiin altistamalla sitä pikkuhiljaa niihin. Jos asut syrjäseudulla, kannattaa lähteä koiran kanssa erikseen taajama-alueelle kävelemään. Näin koira tottuu erilaisiin tilanteisiin ja alueisiin ja se osaa aikuisena suhtautua paikanvaihtoihin ja muihin muutoksiin rennosti.

Parasta on silloin, kun koira pääsee ohittamaan muita koiria. Tästä on hyötyä silloinkin, kun asut alueella, jossa ei ole muita koiria. Jos asut esimerkiksi hiekkatien päässä eikä lähistöllä asu muita, koirasi hyötyy paljon siitä, että lähdet sen kanssa erikseen näkemään muita koiria. Edes lähikontakti ei ole aina välttämätön: koiran tulisi pystyä selviytymään tilanteista, joissa se näkee muita sekä kaukaa että läheltä.

Luo koirasi kanssa luottamuksen suhde

Tärkeintä jokaisen koiran kanssa on luoda luottamuksen suhde. Koiran tulisi voida luottaa sinuun ja sinun koiraasi. Kun tämä luottamus on kunnossa, arjen asiat sujuvat mahdollisimman mallikkaasti. Kun koirasi luottaa sinuun, sillä ei ole syytä stressata tilanteiden hoitumisista.

Tee siis koirasi kanssa aktiivisesti asioita, huomioi sitä ja toisaalta totuta se myös siihen, että se ei saa aina huomiota. Näin olet ottanut mahdollisimman paljon erilaisia tilanteita huomioon ja koira ei esimerkiksi tule välttämättä reagoimaan stressaamalla, jos sen elämään tulee myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi toinen, huomiota vievä lemmikki tai jopa ihmisvauva.

Tee siis koirasi kanssa asioita, luota siihen, niin se luottaa sinuun. Luottamus ei kuitenkaan ole automaattista. Koirat rakastavat rutiineja ja sääntöjä, sillä ne tuovat sille itsevarmuutta tilanteesta. Kun säännöt ovat aina samat, koira voi luottaa tapahtumien kulkuun eikä syytä stressiin ole. Ja kun omistaja on luotettava ja pysyttelee koiran kanssa aina samoilla linjoilla, on omistaja koiran näkökulmasta luotettava ja vankka tukipilari – paras ystävä.