Koirarodun valitseminen

Koiraa hankkimassa? Rodun miettiminen ja valitseminen on ensimmäinen askeleesi. Koiraa ei ole suositeltavaa hankkia pelkästään sen miellyttävän ulkonäön vuoksi, vaan ennen koiran valintaa kannattaa miettiä ensin omat resurssit koiran kouluttamista ajatellen. Koiran kouluttaminen vie paljon aikaa.

Koiraroduista osa on selvästi helpompia oppimaan kuin toiset. Kun valitset itsellesi koiraa, näe todella vaivaa rotujen tutkimiseen. Internet on hyvä väline koirarotujen vertailuun. Jätä siis kasinosuomi.com hetkeksi sivuun ja avaa auki koiraroduista kertovat nettisivut.

Mieti omia rutiinejasi

Millaisia ovat omat arkirutiinisi? Pidätkö ulkoilusta? Käytkö mielelläsi pitkillä lenkeillä vai onko kevyt kävely enemmän juttusi? Ihmiset liikkuvat eri tavoin ja liikkumisen intensiteettiin vaikuttaa esimerkiksi henkilön terveydentila ja kunto. Tosin kunto on kehitettävissä liikunnan avulla.

Jos olet normaalikuntoinen ja haaveilet paljon aktiivista liikuntaa vaativasta koirasta, voi aktiivisen koiran valinta olla hyvä valinta. Huonompikuntoiselle aktiivinen, liikunnallinen koirarotu ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Koiran kanssa voi nimittäin pidemmän päälle huomata, että sen saama liikunta ei riitäkään. Liikunnallisen koiran tulisi saada harrastaa rasittavaakin liikuntaa, jolloin pelkät kävelylenkit eivät riitä.

Oletko paljon töissä? Kuinka vietät päiväsi normaalisti? Mieti, kuinka paljon aikaa olet valmis antamaan koirallesi. Yritä miettiä myös tulevaisuutta. Jos nimittäin aika riittää nyt, tuleeko se riittämään vuoden tai viiden vuoden päästä? Entä kymmenen vuoden päästä? Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta jos tiedät aloittavasi uuden työn muutaman kuukauden kuluessa, voi olla viisas ottaa se huomioon koiraa hankittaessa.

Haluatko haastetta vai helpon koulutettavan?

Onko sinulla aiempaa kokemusta koiran kouluttamisesta? Jos on ja haluat hieman haasteellisemman koulutettavan, varaudu kaikenlaisiin haasteisiin koiran kanssa. Voit joutua varautumaan niin rikkinäisiin huonekaluihin, varastettuun ruokaan ja merkattuihin mattoihin. Jotkut koiranpennut oppivat jättämään ihmisten tavarat ja ruuat suosiolla rauhaan, kun taas toisten kanssa saa nähdä runsaasti vaivaa näiden asioiden opettamiseksi.

Jos tiedät varmasti pärjääväsi vahvankin koirapersoonan kanssa, sinulla tulee olemaan runsaasti aikaa koiralle etkä aio luovuttaa puolen vuoden tai vuodenkaan jälkeen, saatat olla valmis hankalankin koiran ottamiseen. Haasteellisestakin pennusta kuoriutuu oikeissa käsissä ihmisen paras ja uskollinen ystävä.

Älykkäät koirarodut tarvitsevat tekemistä

Älykkäät koirarodut, kuten saksanpaimenkoira ja bordercollie tarvitsevat hyvin paljon älyllistä haastamista. Liikunta ei siis riitä näille koiraroduille ainoaksi aktiviteetiksi. Älyllisen aktiviteetin puute ilmenee monella koiralla epätoivottuna käytöksenä.

Oletkin saattanut kuulla ehkä ystäviltäsi, kuinka ovenkarmit tai sohvan käsinojat on syöty työpäivän aikana. Tai ehkä lempityyny on purettu keskelle olohuonetta. Tätä voisi kutsua oikeastaan normaaliksi tylsistyneen koiran käytökseksi. Koiran, jolle ei aktiviteetit aivan ole riittäneet.

Tällaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu. Koiralle tulee järjestää älyllisiä haasteita, jotta koiran aivot pääsevät rasittumaan ja välillä väsymään. Jos aivot eivät saa tarpeeksi ärsykkeitä, koira pyrkii luonnollisesti täyttämään tämän tarpeen.

Koiran kanssa voi mahdollisuuksien ja koiran rodun mukaan aloittaa esimerkiksi agilityn. Tämä sopii monelle koiralle ja se tarjoaa koiralle runsaasti onnistumisen tunteita. Agilityssa koira ja omistaja tekevät tiivistä yhteistyötä ja se on parhaimmillaan todella antoisaa ja opettaa koiralle tottelevaisuutta ja tarkkuutta. Koiran älykkyydestä ja aktiviteettien tarpeesta riippuen koiralle voidaan opettaa monimutkaisiakin temppuja. Temppujen tarkoitus on haastaa koira älyllisesti, vaikka harrastus näyttääkin hauskalta ja on toki hauskaa myös omistajan näkökulmasta.

Valitse sinulle sopiva koirarotu

Kun koiraa etsitään, asialle kannattaa antaa aikaa. Päätöstä ei kannata tehdä muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Valmistaudu siis etsimään sopivaa rotua ja kasvattajaa tarpeeksi kauan.

Sopivan yksilön löytyminen ei ole aivan yksinkertaista. Jotta välttäisit esimerkiksi epätoivotut pentutehtailut, ei pentua kannata ehkä ostaa heti ensimmäiseltä löytämältäsi kasvattajalta – ainakaan ilman taustatutkimusta. Ensimmäinen löytämäsi kasvattaja saattaa tietenkin hyvinkin olla aivan täydellinen valinta, mutta taustatyö kannattaa kuitenkin aina tehdä. 

Koirarodun valitseminen

Kysele kasvattajalta paljon kysymyksiä, pyydä saada nähdä pentujen vanhemmat. Hyvä ja rehellinen kasvattaja kyllä järjestää koirien näkemisen pyydettäessä. Ja jos koiranpentu suostutaan luovuttamaan vain esimerkiksi huoltoaseman parkkipaikalla, saattaa tämä kieliä epärehellisestä toiminnasta. Valitse siis kasvattaja, joka on avoin ja joka vastaa kaikkiin kysymyksiisi. Koirista aidosti kiinnostunut kasvattaja haluaa todennäköisesti myös jatkossa kuulla kuulumisia luovuttamastaan koirasta. Tämä on aina hyvä merkki. Onnea koiran etsintään!