Koiralle opetettavat peruskäskyt

Peruskäskyt jotka koiralle tulisi opettaa

Kaikkien koirien ei tarvitse olla yhtä fiksuja kuin Lassie, mutta jokaisen haukun kuuluisi osata ainakin muutama perusasia. Tutustu koiralle opetettavat peruskäskyt tämä!

Koirat ovat mahtavia seura- ja harraste-eläimiä. Lemmikkinä koira on uskollinen, leikkisä, aktivoiva ja aktivoimista vaativa, tosin vallitsevat ominaisuudet ovat aina hyvin rotukohtaisia. Palveluskoirat, kuten poliisikoirat, huumekoirat ja opaskoirat, käyvät pitkän koulutuksen läpi ennen ”työuransa” alkua, ja ne osaavatkin noudattaa enemmän käskyjä kuin tavalliset perhekoirat. Lapsiperheen lemmikin ei oletetakaan omistavan vartiokoiran viettejä, mutta muutama peruskäsky kannattaa opettaa jokaiselle koiralle.

Kaikki koirat ovat yksilöitä ja kaikki rodut hyvinkin erilaisia keskenään. Siksi käskyjen ja temppujen opettaminen on toisille koirille helpompaa kuin toisille. Mahdotonta se ei silti koskaan ole, kunhan kouluttajalla vaan on tarpeeksi päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä – sekä tietysti tarpeeksi motivoiva palkinto annettavaksi koiralle koulutuksen yhteydessä. Tässä artikkelissa mainitut käskyt ovat hyvin arkisia, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuja komentoja. Joilla koiranomistajan arki helpottuu.

Istu!

Istuminen on yleensä kiellon jälkeen ensimmäinen käsky, joka koirille opetetaan. Sen opettaminen kannattaa käytännössä aloittaa jo varhaisella pentuiällä, sillä koiranpennut ovat tunnetusti vauhdikkaita ja vahinkoalttiita hökäleitä, eikä ole lainkaan pahitteeksi, mikäli ne edes yhden kerran kymmenestä malttavat tohinoiltaan kuunnella omistajan istu-käskyä. Kun koira oppii käskystä istumaan, on sille helppo opettaa myös paikallaan olemista, tassun antamista, maahan menemistä ja niin edelleen.Koiralle opetettavat peruskäskyt

Istu-komentoa käytetään usein rauhoittamaan tai auttamaan koiraa keskittymään tulevaan toimintaan, esimerkiksi syömiseen, etsimiseen, kynsien leikkuuseen tai vaikkapa sukulaisten yllätysvisiittiin. Jos ihminen aristelee tai suoranaisesti pelkää koiria, on huomattavasti helpompaa kohdata rauhallinen, istuva koira kuin pää viidentenä jalkana luokse säntäävä energiapakkaus. ”Istu” on käskyistä helpoimpia opettaa, sillä kouluttamisen voi aloittaa siten, että palkitsee koiran joka kerta. Kun se itse menee ilman erillistä käskyä istumaan oma-aloitteisesti.

Maahan!

Kun koira osaa istua käskystä, on seuraavaksi syytä opettaa maahan meneminen. Palveluskäytössä komento on yksi tärkeimmistä, mutta myös normaalin perhekoiran on hyvä osata käskystä makaaminen, sillä makuuasennossa koira on helpoiten hallittavissa, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Siitä syystä hyvin itsepäisten rotujen, kuten karjalankarhukoirien ja siperianhuskyjen, voi olla aluksi vaikea ”alistua” menemään maahan, sillä siinä tilanteessa omistaja osoittaa selvää dominanssia koiraa kohtaan.

Kuten aiemmin mainittiin, istu-komentoa voi opettaa palkitsemalla koira oma-aloitteisista, omistajan mielestä hyödyllisistä teoista. Tätä koulutustekniikkaa kutsutaan positiiviseksi vahvistamiseksi ja sen perimmäinen idea on, että vääristä teoista ei rangaista koiraa, vaan palkitaan hyvistä teoista. Tällä ajatuksella maahan menemistä voi opettaa ensiksi pitämällä herkkuja käden alla maata vasten ja kun koira laskeutuu koko vartalollaan niitä nuuskimaan, voi herkut antaa koiralle. Hiljalleen voi lisätä ”maahan”-komennon opetukseen mukaan.

Seuraa!

”Istu” ja ”maahan” ovat lähinnä kotioloissa käytettäviä komentoja, mutta mitäs sitten, kun pitäisi lähteä lenkille ja koira rähjää kaikelle tauotta ja kiskoo remmiä kuin riivattu? Aggressiokäyttäytymisen poiskitkemiseen tarvitaan pidempiä koulutusjaksoja ja paljon johdonmukaisuutta, mutta vieressä kulkeminen on suhteellisen yksinkertaista opettaa koiralle. Etenkin ihmisvilinässä seuraa-komento on hyödyllinen, sillä se saa koiran keskittymään enemmän omistajaansa kuin ympärillä olevaan meteliin ja menoon.

Näin seuraa-käskyn opettaminen tapahtuu: omistaja ottaa palkinnon (yleensä herkut) käteensä ja vie käden suorana kiinni vartaloonsa. Koiraa voi koittaa kevyesti houkutella, mutta ei missään nimessä kovasanaisesti käskeä tulemaan palkinnon luokse – jos palkinto on tarpeeksi motivoiva, koira kyllä tulee ennemmin tai myöhemmin. Kun koira on vierellä, aluksi palkinto annetaan heti, seuraavalla kerralla otetaan askel tai kaksi ennen palkinnon antamista ja niin edelleen. Seuraa-käskyä on hyvä opetella samalla, kun koiraa sosiaalistetaan erilaisissa paikoissa ja tilanteissa. 

Paikka!

Istuttaminen tapahtuu käytännössä aina katsekontaktissa koiraan, mutta kun koira osaa paikka-käskyn hyvin, voi omistaja lähteä vaikka nurkan taakse, ja koira tietää, että sen tehtävä on pysyä niillä sijoillaan. Vaihtelee omistajittain, haluaako paikka-komennolla koiran istuvan, makaavan vai seisovan, se ei ole opettamisen kannalta vaikeaa. Kinkkistä sen sijaan on saada koira pysymään aloillaan senkin jälkeen, kun näköyhteys koiraan katkeaa. Tätäkin on syytä harjoitella pienissä pätkissä hiljalleen.

Viereen!

Jos koira on oppinut jo seuraamaan, viereen-käskyn opettaminen on melko vaivatonta. Tällä käskyllä koira tulee istumaan joko omistajan oikealle tai vasemmalle puolelle – yleensä vasemmalle, sillä jalankulkijat kulkevat maantien vasenta laitaa. Viereen-komento on erityisen käytännöllinen, jos haluaa tehdä metsälenkkejä koiran kanssa vapaana, mutta haluaa varmistua, että koira tulee käskystä viereen, vaikka omistaja tulisikin kymmenien metrien päässä perässä. Varsinkin suojeluviettiset koirarodut oppivat viereen tulemisen helposti.

Lue lisää miten pitää huolta koiranpennusta?