Suuret koirarodut

Jokaisella meillä on omat mieltymyksemme. On pieniä, keskikokoisia, suuria ja jättikokoisia koiria. Rakkaus eläintä kohtaan ei katso eläimen väriä tai kokoa, mutta tietyt ihmiset ovat mieltyneet tietynkokoisiin koiriin. Ehkäpä lapsuudesta on jäänyt muisto ihanan pehmoisesta, suuresta koirasta, jonka kainaloon oli ihana käpertyä ja turvallisuudentunne valtasi mielen. Tai suurikokoiset eläimet miellyttävät muuten.

Suuresta kokoluokasta löytyy paljon koirarotuja, joista valita, kun mietit koiran ottamista. Esimerkiksi kirjastosta tai netistä on saatavilla listauksia erikokoisista koirista. Siirrä siis parhaat nettikasinot listaus hetkeksi sivuun ja avaa uusi välilehti koirille.

Seuraavassa esittelemme muutamaa suurta (ja jättikokoistakin) koirarotua.

Tanskandoggi

Tanskandoggi tunnetaan sen suuresta koostaan. Kyseessä on itsevarma, hellä ja rakastava koirarotu, joka sopii monenlaiseen perheeseen. Tanskandoggi on voimakkaan rakenteen omaava, ryhdikäs koira. Se valitaan usein perheeseen seura- ja vahtikoiraksi, joksi se soveltuu erinomaisen hyvin. Tanskandoggi soveltuu hyvin lapsiperheeseen, sillä sen ärsytyskynnys on korkea ja se on luonteeltaan hyvin lempeä.

Rodun historia lähtee alunperin Saksasta, jonka kansallisrotu tanskandoggi on. Rodun nimi ei kuitenkaan jäänyt esimerkiksi saksankoiraksi, joka voisi hyvinkin olla sopiva nimitys. Saksassa se kuitenkin tunnetaan nimellä Deutsche Dogge, joka tarkoittaa suomeksi saksankoiraa.

Tanskandoggi voi olla väritykseltään musta, brindle, fawn, mantteli, sininen tai harlekiini. Väritysten sekoittaminen ei ole rotumääritysten mukaan sallittua.

Bernhardinkoira

Bernhardinkoira on sveitsiläinen vuoristokoira, joka on monelle tuttu rotu mm. Beethoven-elokuvista. Bernhardilainen on massiivinen ja voimakas, mutta ystävällinen rotu. Ja juuri tämän ystävällisyyden ja sosiaalisuudenkin vuoksi se sopiikin hyvin lapsiperheeseen. Bernhardinkoira kiintyy omaan perheeseensä.

Bernhardinkoiria on käytetty jo 1600-luvulla vetokoirina. Rotu oli myös koonsa ja voimakkuutensa vuoksi erinomainen polkujen raivaamisessa lumihankeen. Koirilla oli aluksi pitkä karva, jota pidettiin hyödyllisenä kylmässä vuoristossa. Pitkä karva kuitenkin osoittautui ongelmalliseksi, sillä lumipaakut tarttuivat sinne, vaikeuttaen koiran kulkua. Niinpä pitkäkarvaisista bernhardinkoirista luovuttiin, ne annettiin lemmikeiksi. Tilalle otettiin lyhytkarvaisia yksilöitä, jotka pärjäsivät syvässä lumihangessa paremmin. 

Suuret koirarodut

Bernhardinkoira tunnetaan ehkä siitä, että se kuolaa melko runsaasti. Tämä johtuu sen roikkuvasta alahuulesta. Bernhardinkoira kasvaa melko kookkaaksi: 60-100-kiloiseksi. Koonsa puolesta koiran suhteen tulisi ottaa esimerkiksi huomioon se, millaisella autolla koiraa mahdollisesti kuljettaa esimerkiksi eläinlääkäriin tai muualle. Koira vaatii koonsa puolesta tilaa.

Pyreneittenkoira

Pyreneittenkoira on laumanvartijarotu. Se on isokokoinen, uroksen kasvaessa 70-82 cm korkeaksi, nartun kasvaessa 65-74 cm korkuiseksi. Pyreneittenkoira on luonteeltaan voimakastahtoinen, mutta hellä. Peloton, mutta itsevarma. Ennenkaikkea koira on kärsivällinen.

Pyreneittenkoirasta on olemassa viittä eri väriä: valkoinen, tan, harmaa, punainen ja badger. Se on laumaansa leimautuva ja saattaa olla hieman epäluuloinen vieraita kohtaan. Se on kuitenkin kiltti, vaikkakin herkkä.

Pyreneittenkoira tarvitsee omistajakseen selkeäeleisen ja rehellisen ihmisen. Omistajalla tulisi olla auktoriteettia, mutta koiraa kouluttaessa on tärkeää, ettei koulutus ole liian ankaraa. Pyreneittenkoirasta voi tulla liian ankaran koulutuksen alaisena pelokas.

Pyreneittenkoira ei pysy omalla tontillaan, vaan sille on ominaista haluta laajentaa reviiriään. Koira ei välttämättä myöskään sovellu kerrostalokoiraksi, sillä se on haukkuherkkä. Pyreneittenkoira sopii ulkokoiraksi lämpimän turkkinsa vuoksi.

Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira tunnetaan sen koosta. Uros nimittäin kasvaa vähintään 79 cm korkuiseksi ja narttu vähintään 71 cm korkuiseksi.

Irlanninsusikoiraa käytettiin alunperin, 1600-luvulla, susien ja hirvieläinten metsästyksessä. Ja vaikka tästä onkin kulunut jo satoja vuosia, koiran riistavietti ei ole täysin kadonnut. Joillain yksilöillä riistavietti saattaa olla vahva.

Irlanninsusikoira voidaan hankkia perheelle seurakoiraksi. Sen koulutus ei ole erityisen vaikeaa tai helppoa. Kunhan omistaja vain antaa koiralle riittävästi aikaa, omaa kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta sekä ripauksen myös huumorintajua, sujuu koulutus hyvin. Koiran suuri koko vaikeuttaa tiettyjä tilanteita ja siksi se tulisikin totuttaa monipuolisesti erilaisiin tilanteisiin. Näin pärjäät irlanninsusikoiran kanssa eri tilanteissa ja paikoissa.

Irlanninsusikoira kasvaa todella suureksi ja niillä esiintyy jonkin verran kasvuhäiriöitä. Turkki on karkea eikä sitä ole välttämätön pestä kuin vain tarvittaessa. Irlanninsusikoiran turkki on nypittävä. Koiran turkkia voidaan myös karstata silloin, kun turkin laatu on oikeanlainen.

Kuten muidenkin suurten koirarotujen kanssa, irlanninsusikoirakin tarvitsee ympärilleen tilaa. Sen jalat ovat pitkät ja se vie esimerkiksi autossa paljon tilaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo ennen koiran hankkimista. Koiran kouluttamisessa koiran hallitseminen on yksi tärkeimmistä asioista juurikin sen koon vuoksi.