Miten pitää huolta koiranpennusta?

Koiranpennun hankinta on suuri ja mullistava elämäntapahtuma. Mitä koiranpennun hoito vaatii? Aloita yhteinen elämä helposti näiden vinkkien avulla miten pitää huolta koiranpennusta.

Miten pitää huolta koiranpennusta?

Haaveiletko lenkkikaverista tai ystävästä, jonka kanssa jakaa arjen ilot ja surut? Koira on erinomainen kaveri, jonka hoitaminen on kuitenkin erittäin vaativaa. Kaveria ei saa koskaan jättää, eikä koiraa pidä ottaa koskaan pelkästä hetken mielijohteesta. Monelle koiranpentu on luonnollinen valinta, koska se pystyy sopeutumaan parhaiten ja nopeiten perheen tarjoamaan uuteen elämään.Miten pitää huolta koiranpennusta

Ennen tätä sitovaa ja vastuunkantoa vaativaa tehtävää on hyvä tutustua eri rotuihin ja niiden tarpeisiin. Rotua valitessa täytyy kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin, aktiivisuuteen, kodin fyysisiin ominaisuuksiin ja ympäristöön. Koiranpennun hankkimisesta voi jutella kasvattajien tai muiden koiraihmisten kanssa, jolloin koiran ostaminen sujuu helpommin. Lue lisää vinkkejä ja ohjeita elämään uuden perheenjäsenen kanssa.

Valitse oikeanlainen rotu vastuulliselta kasvattajalta

Omistajan aktiivisuus ja ympäristön fyysiset ominaisuudet määrittelevät, mikä koirarotu on sopivin. Isot ja aktiiviset koirat vaativat paljon tilaa, joten esimerkiksi piha on iso apu tavallisten lenkkipolkujen lisäksi. Aktiivisia rotuja viedään lenkille useita kertoja päivässä. Täten omat hoitomahdollisuudet esimerkiksi töiden tai opiskelun ohella kannattaa käydä läpi, ja sen jälkeen tehdä päätös oikeanlaisesta rodusta.

Koiranpentuja myydään lehdissä, internetissä ja ilmoitustauluilla, mutta turvallisin tapa löytää terve ja puhdasrotuinen koira on vastuullinen kasvattaja. Niistä saa tietoa kennelliitosta tai internetistä. Kasvattajalta kannattaa kysellä vapaista pennuista tai tulevista pentueista. Pennut luovutetaan vasta kahdeksan viikon ikäisinä, joten sopivan pennun löytäminen voi viedä pitkän ajan. Kasvattaja kertoo mielellään tarvittavista koiratarvikkeista, kotiuttamisesta ja ruoista.

Kodin valmistaminen pennun tuloa varten

Kun pentu on valittu, on aika miettiä kotia ja sen järjestystä. Kaiken jännityksen keskellä voi unohtua se, että pieni perheenjäsen on vielä hyvin kömpelö, hauras ja villi. Pennun tuleva koti täytyy järjestellä siistiksi, turvalliseksi ja helpoksi elinympäristöksi. Pennun kannalta vaaralliset tavarat kannattaa poistaa ja aluksi voidaan miettiä koiran elintilan rajoittamista.

Elintilaa voidaan rajoittaa helposti esimerkiksi oviporteilla. Uuden omistajan on hyvä muistaa se, että kodin kaikki huonekalut ovat alttiita pienen koiran päähänpistoille. Parhain tapa on katsoa asuntoa pennun silmin, eli vaikka kontata lattialla etsien samalla kaikki vaarakohdat. Valmisteluihin kannattaa varata aikaa ja kiinnittää siihen erityistä huomiota, jotta pentu ei joudu vaaraan.

Varaudu arkeen ja kotiuttamiseen

Koiran tultua kotiin alkaa arki, johon kannattaa varautua jo etukäteen. Koira tarvitsee oman ruokailualueensa, jossa on ruostumattomasta teräksestä tehty ruoka- ja juomakippo. Myös ulkoilua varten oikeanlaiset varusteet, kuten panta ja hihna, helpottavat yhteisen elämän alkua. Koiranpentu on hyvä totuttaa kaulapantaan heti. Lisäksi pennut tykkäävät leikkiä, joten muutama lelu pitää sen tyytyväisenä.

Kotiuttaminen on helppoa, kun kotoa löytyy valmiiksi kaikki ruoat ja lisäksi turvallinen elinympäristö. Ruoissa kannattaa suosia kasvattajan koirilleen tarjoamia merkkejä ja lajeja. Ennalta hankitut välineet tarjoavat omistajalle vapaat kädet nauttia uudesta tulokkaasta, eikä tällöin tarvitse juosta kaupoissa. Koiralle on hyvä miettiä jo nimi tässä vaiheessa. Kotiuttaminen alkaa sisäsiistiksi opettamisella ja perustottelevaisuuden harjoittelulla. Myös pennun käsittelyyn ja sen eri tunnetiloihin ja niihin reagointiin kannattaa harjoitella keinoja jo ennen pennun saapumista.

Pennun ulkoiluttaminen on tärkeä velvollisuus

Erityisesti kotiuttamisvaiheessa pennun ulkoilu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Alussa pentua kannattaa ulkoiluttaa ainakin viisi kertaa päivässä. Mitä enemmän pentu käy ulkona, sitä vähemmän vahinkoja sattuu sisätiloissa. Samalla pentu oppii helpommin sisäsiistiksi. Ulkoilutus pitää aloittaa omasta pihapiiristä ja antaa pienelle perheenjäsenelle mahdollisuus tutustua uuteen elinympäristöönsä. Pennun kasvaessa lenkkiä voidaan pidentää ja aluetta suurentaa.

Sisäsiisteys on tärkeä virstanpylväs

Sisäsiisteys on osa perustottelevaisuuden opiskelua. Sisäsiistiksi kouluttaessa ja koiraa ulkoiluttaessa on hyvä muistaa nämä vinkit: vie pentua ulos useasti esimerkiksi sen herättyä, ruoan jälkeen tai tiettyinä aikaväleinä. Älä puuhaile pennun kanssa mitään ulkona ennen tarpeiden tekoa eikä sisään tulla ennen kun tarpeet on tehty. Pentu pitää palkita aina, kun se tekee tarpeensa oikeaan paikkaan.

Perustottelevaisuuskoulutus aloitetaan varhain

Perustottelevaisuuden tavoite on asettaa koiralle tiettyjä rajoja. Perustottelevaisuus kattaa ystävällisen käyttäytymisen muita koiria kohtaan ja peruskäskyjen oppimisen. Ensimmäiseksi pennun pitää oppia sana ”ei”. Se tapahtuu positiivisen vahvistamisen kautta. Sen jälkeen voidaan siirtyä peruskäskyihin, kuten istu, paikka ja maahan. Samalla pennulle on hyvä opettaa sen oma nimi käyttäen sitä aina kommunikoidessa sen kanssa.

Hoida pennun terveyttä

Pentu käy eläinlääkärillä useammin kuin vanhempi koira. Rokotusohjelman tarkka seuraaminen on tärkeää, jotta pennusta kasvaa terve aikuinen. Samalla eläinlääkäri tarkastaa sen yleisen voinnin. Eläinlääkäri voi myös asentaa mikrosirun, joka helpottaa koiran tunnistamista. Totuta pentu myös turkin harjaamiseen, kynsien leikkaamiseen ja turkin pesuun sekä kuivaamiseen. Lisäksi koiran pitää tottua säännöllisiin silmien, korvien ja hampaiden tarkastuksiin.

Lue lisää parhaat koira-aiheiset blogit.